Welke dartpijl past bij mij?

Er bestaat geen perfecte dartpijl, iedereen heeft zijn eigen voorkeuren wat betreft het samenstellen van een dart. Doordat een dart uit verschillende onderdelen bestaat is het gemakkelijk om aanpassingen aan te brengen aan je dartpijl.

Verschillende materialen

Dartpijlen worden in 3 verschillende materialen geproduceerd. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Messing darts worden van koper en zink gemaakt. Deze dartpijlen zijn vaak licht en het materiaal is makkelijk bewerkbaar. De pijlen slijten hard en zullen snel afwijkingen krijgen. Messing pijlen worden vaak gebruikt als beginnerspijlen of in cafés. Nikkel/zilver darts zijn net, als messing pijltjes, van goedkoop en licht materiaal. Ook deze pijlen worden aangeraden voor beginners.

Tungsten pijlen zijn de duurste pijlen. Tungsten is een samenstelling van koper en nikkel, dit materiaal is zwaarder en slijtvaster dan de andere darts. Professionele darters gooien met tungsten darts. Deze darts zijn dunner dan andere pijlen en kaatsen minder vaak van het dartbord af.

Dartpijl personaliseren

Een dartpijl is op verschillende manieren te personaliseren, zo kun je het gewicht, de grip, het zwaartepunt, de snelheid en stabiliteit aanpassen naar eigen voorkeur. Het gewicht van een dartpijl kan variëren tussen de 12 en 50 gram, de meeste pijlen zijn tussen de 20 en 25 gram. Bij een lager gewicht zal je de dartpijl met meer kracht moeten werpen. Met het aanpassen van de barrel kun je het zwaartepunt verleggen, hierdoor zal je pijl meer omhoog of omlaag gaan kantelen tijdens de vlucht.

Grip aanpassen

Bij het personaliseren van je pijl moet je ook denken aan welke grip het beste bij jou past. Sommige darters vinden het fijn om met een erg ruwe pijl te gooien, andere darters gooien liever met een gladde pijl. Te veel grip kan ervoor zorgen dat de pijl niet vloeiend uit de hand vertrekt, te gladde pijlen kunnen ook voor dit effect zorgen. Probeer eens wat verschillende barrels uit om te kijken wat voor jou het fijnst gooit.

Shafts aanpassen

Een shaft wordt gemaakt in verschillende materialen: plastic/nylon, aluminium, koolstofvezel of composiet. Plastic en nylon shafts zijn goed voor beginners. Wanneer je wat dichter bij elkaar gooit zul je merken dat deze shafts wel snel kapotgaan. Aluminium shafts zijn de meest duurzame shafts. Aluminium shafts kunnen bij contact niet breken, wel kan het materiaal verbuigen bij een grote impact. Koolstofvezel shafts zijn de duurzaamste optie, ze zijn duurder dan plastic shafts maar zorgen ervoor dat de barrel niet loskomt. Composiet shafts zorgen door de metaallegering toppen voor een stabiele vlucht. Deze shafts trillen ook niet snel los.

Welke darts zijn het best voor mij?

Dit verschilt voor iedereen. Probeer eens de darts van je vrienden of kennissen uit, zo kun je aanvoelen hoe andere darts werpen en hier kun je jouw aankoopbeslissing op baseren. Sommige sportwinkels of dartwinkels hebben ook de mogelijkheid om pijltjes te testen.