Krachttraining thuisgym

Thuisgym inrichten, hier moet je op letten

Thuis fitnessen geeft je de mogelijkheid om helemaal jezelf te zijn, de focus op jouw eigen bewegingen te leggen en op jouw eigen tempo te sporten. Het is niet voor niets dat een thuisgym de laatste jaren steeds populairder wordt. Ook mede door corona zijn meer mensen begonnen met een extra (slaap) kamer in te richten als fitnessruimte. Bij het inrichten van een thuisgym is het van belang dat deze ruimte zowel de nodige energie als rust biedt. We geven je graag enkele tips voor het inrichten van zo’n fitnessruimte.

Voldoende beweegruimte is essentieel

Een van de eerste dingen die belangrijk is voor het inrichten van een thuisgym is te zorgen dat je genoeg ruimte hebt. Kies een ruimte in huis die zorgt voor voldoende bewegingsvrijheid. Daarnaast moet er voldoende ruimte zijn voor plaatsen van verschillende cardio apparaten. Een zolderkamer kan dé ideale ruimte zijn voor het creëren van een thuisgym. De zolder is vaak erg ruim en de schuine wanden maken het mogelijk om deze kamer op een erg efficiënte manier in te richten. Plaats bijvoorbeeld ingebouwde kasten onder schuine wanden en benut de ruimte optimaal. Zo heb je op de rechte stukken voldoende ruimte om apparaten te plaatsen of voor het uitvoeren van fitnessoefeningen.  Een zolder is niet de enige ruimte die je goed kan gebruiken. Ook een  ongebruikte slaapkamer, een krappe bergruimte of kan je zo inrichten dat je de gehele oppervlakte kan gebruiken.

Benodigde accessoires

Naast voldoende beweegruimte is het ook goed dat de ruimte is opgeruimd. Een rommelige ruimte zal je gemakkelijk uit je concentratie halen en zorgen voor negatieve energie, iets wat je zeker niet wil tijdens het sporten. Het plaatsen van ingebouwde kasten op de zolder heeft dus meerdere voordelen. Je benut alle ruimte en het biedt ruimte voor sportaccessoires. Zo kun je fitnessballen, yogamatjes of diverse gewichten gemakkelijk opruimen. Vergeet ook niet om flesjes water en handdoeken daar neer te leggen. Die heb je zeker nodig als je losgaat op de crosstrainer, loopband of ander fitnessapparaat. Daarnaast zijn accessoires zoals een goede geluidsinstallatie, spiegels om je houding te controleren ook onmisbaar. En zet wat groene planten neer voor een leuke sfeer.

Let op je houding

Bij het thuis sporten heb je geen begeleiding van een instructeur. Als je gaat fitnessen is het dus aan jou om de oefeningen correct uit te voeren. Een spiegel is hierbij onmisbaar. Het geeft jou de mogelijkheid om te controleren of je alle bewegingen correct uitvoert. Het kan bovendien ook een boost geven voor je motivatie en zelfvertrouwen, aangezien je je vooruitgang zelf kan opvolgen. Maar dat zijn niet de enige voordelen van een spiegel. Een spiegel zorgt er namelijk ook voor dat je ruimte veel groter lijkt. Dit komt omdat ze al het licht weerkaatsen. Zorg er daarom voor dat je een spiegel plaatst op een plek waar hij zo veel mogelijk licht kan vangen. Daardoor zal je al je lichaamsbewegingen kunnen volgen en de kleinste vorderingen opmerken.