Thuis beginnen met krachtraining

Waarom krachttraining?

Krachttraining is niet alleen bestemd voor bodybuilders, ook voor de gemiddelde persoon is krachttraining belangrijk. Veel mensen doen al aan krachttraining zonder dat ze het doorhebben. Wanneer er bijvoorbeeld boodschappen gedaan zijn en de zware tassen getild moeten worden is men bezig met krachttrainen.

Drie keer per week thuis gewichtheffen is goed voor je lichaam, dit helpt ook met het opbouwen en behouden van spieren wat erg goed is. Spieren zijn goed voor je wegens het feit dat je meer energie verbrandt, dit maakt het eenvoudiger om een gezond lichaamsgewicht te behouden.

Krachttraining wordt naarmate je ouder wordt steeds belangrijker. Na je 30ste verjaardag zal men natuurlijk 3-5% van je spieren verliezen. Met krachtraining is het makkelijker om je spieren te behouden. De krachttraining zal de stevigheid van je botten ook verbeteren, dit verbeterd ook je evenwicht en spierconditie, beide zijn belangrijk voor het gezond en actief blijven gedurende je leven.

Hoe begin ik met krachttraining?

Je bent geen sportschool lidmaatschap nodig om te beginnen met krachttraining. Wanneer je thuis over iets van gewichten beschikt kom je al erg ver.

De beste manier om te gaan krachttrainen is voor iedereen anders, wanneer je krachttraining beter begint te begrijpen kun je beter bepalen wat voor jou het beste werkt. Het is belangrijk dat je het juiste gewicht kiest om mee kracht te gaan trainen, wanneer je een te licht gewicht gaat heffen traint de spier niet, wat voor geen progressie zorgt. Gebruik maken van een te zwaar gewicht zorgt ervoor dat het moeilijk wordt om de oefening goed uit te voeren en kan tot een blessure leiden. Voor het beste resultaat kun je het beste een gewicht nemen wat je tot het uiterste drijft, maar nog wel goed uitvoerbaar blijft.

Wanneer je over verschillende gewichten beschikt is het verstandig om per oefening te kijken welk gewicht het beste werkt om de effectiviteit van de oefening te maximaliseren. Verder is het ook belangrijk dat je techniek goed is. Wanneer je techniek goed is zal je betere resultaten behalen en zal het risico op blessures minder worden.

Tijdens de oefening is het belangrijk dat je je goed focust op de spier die je op dat moment traint. Wanneer een spier begint te branden is het belangrijk mentaal scherp te blijven en de bewegingen met een goede techniek uit te blijven voeren.

Nadat je een training hebt afgerond is het normaal om de dag daarna spierpijn te hebben. Het is belangrijk om je spieren na een training voldoende rust te geven. Door voldoende water te drinken en genoeg te slapen laat je je spieren beter herstellen.